LASTMINUTE AANBIEDING B&B MALAGA, CASA AGRADABLE

LASTMINUTE AANBIEDING OF EEN SPECIAAL ARRANGEMENT

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

zaterdag 31 januari 2015

Soho Málaga: van achterbuurt tot hippe stadswijk dankzij straatartiesten

De gedachte om straatartiesten en graffiti-kunstenaars te vragen een wat verpauperde wijk in Málaga met hun creatieve uitingen op te leuken, bleek een schot in de roos te zijn. Het ging dan ook niet om zomaar wat kunstenaars.
Barrio Soho Malaga
Grote namen werden uitgenodigd om de wijk die ligt ingeklemd tussen de haven, het historische centrum en de rivier een 'boost' te geven. In straten met vervallen 19e eeuwse panden die ooit werden bevolkt door bedelaars, drugsdealers en sekshops, sieren nu de fraaie schilderwerken van artiesten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en verder. Diverse straten in het gebied werden voetgangersgebied, parkjes werden opgefrist en er kwamen nieuwe straatlantaarns.

Samen met de voortdurende renovatiewerkzaamheden die al ruim tien jaar zo gewoon zijn voor Málaga, is de Heredia-wijk goed op weg om een heus Soho van Málaga te worden. Geïnsprireerd door de kunstzinnige gelijknamige wijken in New York en Londen. 'Het idee is afkomstig van de buurtbewoners en enkele bedrijven', aldus Fernando Frances, directeur van het museum voor moderne kunst en een van de breinen achter Soho. 'Street art levert een goede bijdrage aan het culturele imago dat we willen uitstralen'. Onder alle artiesten die hun bijdrage aan de revival of de wijk leverden zien we de Amerikaanse Shepard Fairey en Obey. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor een abstract portret van Barack Obama dat de titel 'Hope' kreeg en het iconische 'Obey' gezichtslogo. Opvallend is zijn portret van een vrouw met daarbij de slogan 'Paz y Libertad' op de zijgevel van een gebouw van tien verdiepingen. Eerder werk van deze kunstenaar werd gekocht door musea.

In totaal werd aan 50 kunstenaars gevraagd de muren in de buurt tot kunst te transformeren. Hierin krijgen ze alle vrijheid. Zo ook de 26-jarige, Spaanse Dadi Dreucol. Hij schilderde bizarre zwarte gemaskerde figuren. Door dit Soho-project viel zijn werk ook over de grens op en hij kan nu drie maanden voor een Duitse galerie werk leveren. De Belgische kunstenaar maakte een enorme kameleon op de muur van een woning.

Voor lokale ondernemers betekende de komst van de kunstenaars goed nieuws. Of ze er nu van houden of niet, feit is dat het erg centraal gelegen Soho steeds meer bedrijvigheid en bezoekers trekt. Dat de gemeente subsidies verstrekt aan bedrijven die iets te maken hebben met kunst, innovatie of technologie, helpt daarbij ook. Sinds de start van het Soho-project in juli 2013 hebben 34 nieuwe bedrijven zich er gevestigd.

Eerder deze week maakte de gemeente bekend de voormalige gevangenis Cruz de Humilladero te renoveren en daarmee om te toveren tot een creatief artistiek centrum. Het gebouw beslaat een oppervlakte van ruim 14.000 vierkante meter.

De wijk beslaat een niet al te groot deel van de stad. Langs de rivier ligt het Centro de Arte Contemporánea (CAC Málaga), waar fraaie en vaak ook spectaculaire moderne kunst-exposities zijn te bewonderen. In de C/Alameda vind je een theater met een zeer afwisselend aanbod. Diverse kunstgaleries bieden een gevarieerd aanbod met werk van nationale en internationale kunstenaars en er komen steeds meer leuke barretjes en terrasjes bij. Kijk hier voor wat Soho nog meer te bieden heeft. 

Bron: www.INSpanje.nl

vrijdag 23 januari 2015

Wandelen in Andalusië

Wandelingen rondom Casa Agradable

Andalusië staat bekend om zijn prachtige natuurparken waar je mooie wandelingen kunt maken. Maar ook vanuit Casa Agradable kun je leuk wandelen rondom de authentieke dorpjes Arenas, Sayalonga en Daimalos. Je wandelt over paden waar ook lokale boeren gebruik van maken. Vanaf september tot mei is er nogal wat bedrijvigheid op de bergen en in de dalen rondom onze Casa dus kijk niet raar op als je een geitenhoeder of een boertje tegenkomt die met zijn muilezel op weg is naar zijn land om olijven, amandelen of druiven te verzorgen.

We hebben voor onze gasten een aantal wandelingen op papier gezet variërend van 1.5 tot  3.5 uur wandelen. Al dan niet met bezoek aan een dorpje voor een lunch of een drankje (dan duurt de wandeling natuurlijk wel wat langer, zeker als je de plaatselijke landwijn probeert.)
Alle wandelingen starten vanuit Casa Agradable en uiteraard kom je daar ook weer terug.
Je hebt dus geen auto nodig om naar een startpunt te rijden.

Bij alle wandelingen heb je uitzicht op de bergen van La Axarquia zoals de berg La Maroma (2066 meter) en uiteraard heb je uitzicht op zee. Van november tot mei is de kans aanwezig dat je op La Maroma en haar omliggende bergen sneeuw ziet liggen.
In de maanden januari en februari staan de amandelbomen in bloei en in combinatie met  besneeuwde bergen, strakblauwe lucht en zee is het uitzicht adembenemend. Tegen het vallen van de avond zie je vaak in de verte de bergen van Marokko liggen.

Wandelen in het natuurpark


Op maximaal een half uurtje rijden door een prachtige omgeving ligt het natuurpark Sierra de Tejeda y Almijara. Dit is een deel van een langgerekte gordel van hoge bergketens, die parallel lopen aan de Middellandse Zee.

Inmiddels kennen wij in dit gebied een aantal prachtige wandelroutes.


Door het klimaat, zijn het voorjaar, najaar en de winterperiode het meest geschikt voor een wandelvakantie. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar en lenen zich niet zo voor deze intensieve wandelingen.

Goede stevige wandelschoenen zijn een vereiste en het is aan te raden om een wandelstok mee te nemen. Als de zon schijnt is een hoed of een petje geen overbodige luxe en uiteraard dien je voldoende water mee te nemen. De wandelingen zijn voor geoefende wandelaars geen probleem.

B&B Casa Agradable heeft deze wandelingen dus voor u op papier beschikbaar, zodat u zelfstandig de omgeving kunt verkennen. Geeft u echter de voorkeur aan een wandeling onder begeleiding, dan kan dat ook. Hans gaat graag met u op pad als er tijd voor is en/of we regelen desgewenst voor u een mooie wandeling naar bijvoorbeeld La Maroma of El Lucero onder begeleiding.

Olijfoogst

Het is weer zover, de olijven worden geoogst. Een activiteit die je niet moet onderschatten als je in dit deel van Andalusië woont. Het hele jaar door worden de olijfbomen verzorgd, zodat ze hopelijk veel olijven produceren. Daarbij zijn we wel afhankelijk van het weer. Bij voorkeur niet teveel wind, voldoende regen en dan ook nog het liefst op de goede momenten.

Vorig jaar hadden we teveel wind en te weinig regen, dus onze buren klagen nu dat de oogst tegenvalt. Niet leuk als je weet dat veel van onze medebewoners van Arenas voor hun inkomen afhankelijk zijn van de olijfolie die in ons dorpje nog met trots wordt geproduceerd.

En trots zijn ze op hun olie, toen we hier net woonden kregen we van alle kanten te horen dat de olijfolie uit Arenas één van de beste was uit La Axarquía, de streek waar wij wonen.
“Ja hoor”, zeiden we dan, “maar als we in het volgende dorp komen krijgen we vast en zeker te horen dat ze dáár de beste olijfolie maken…”. Onze medebewoners keken ons dan ietwat verbaasd aan. Hoe konden we dat nu zeggen; we hadden er duidelijk geen verstand van.
Intussen wonen we hier alweer een tijdje en inderdaad, ook in andere dorpen word met veel respect over de olijfolie uit Arenas gesproken.

Dat is dan ook loon naar werken, want het is een hele tour om de olijven te oogsten. Dat gebeurt in deze streek nog handmatig. Hele families trekken er op uit om met lange stokken de olijfbomen uit de bomen te meppen. Onder de bomen spant men netten om de kostbare olijven op te vangen. De goede olijven worden dan in zakken verzameld en direct naar de coöperatie in ons dorp gebracht om geperst te worden.

Wij weten dat de oogst begonnen is als we het geluid van de stokken tegen de bomen en de stemmen van onze buren in de velden horen. Heel gezellig is het dan in de “Campo” omdat er overal activiteit is. Veel van de olijfboeren komen nog met hun muilezels naar de boomgaarden. Onze buurman Paco heeft er twee bij zich. Één om de zakken olijven te dragen en de ander om zelf op te zitten. Hij is altijd vriendelijk en vertelt graag over zijn bezigheden. Hoewel de oogst volgens hem altijd tegenvalt en de prijzen natuurlijk te laag zijn, blijft hij opgewekt. We betrappen hem er dan ook vaak op, dat hij al zingend zijn werk doet en dat gaat hem behoorlijk goed af.

Daarom hopen we voor Paco en onze andere dorpsbewoners dat het weer dit jaar optimaal is en ze aan het einde van 2015 weer een goede olijvenoogst tegemoet kunnen zien. Wij zullen er in ieder geval voor zorgen dat onze gasten hier in onze B&B ook dit jaar weer kunnen genieten van de heerlijke olijfolie uit Arenas.

Dit artikel is ook geplaatst in de www.demooiboxtelkrant.nl