LASTMINUTE AANBIEDING B&B MALAGA, CASA AGRADABLE

LASTMINUTE AANBIEDING OF EEN SPECIAAL ARRANGEMENT

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

woensdag 17 februari 2010

Ronda

Het zeer goed bewaard gebleven stadje, een van de oudste van Spanje, ligt op 740 m hoogte op een rotspunt en is door de beroemde 18e eeuwse Puenta Novabrug over een diep ravijn verdeeld in een oud en nieuw gedeelte. De drukste straat met winkels, de Calle Espignel, ligt in het nieuwe deel. De oude wijk is rustig en charmant. Je kunt er mooie, oude huizen en kerken bezoeken als Casa del Rey Moro, Palacio del Marques de Salvatierra, Palacio de Mondragon, Sta Maria la Mayor en de Banos Arabes.

Nadat de Romeinen er een belangrijk handelscentrum van hadden gemaakt vestigden de Arabieren er een emiraat dat in 1485 veroverd werd door Ferdinand, de Katholieke Koning. Ook Napoleon was er (1808).

Ga ook genieten van het fraaie uitzicht vanuit de Alameda Tajo, het park rechts naast de arena. De geschiedenis van Carmen heeft zich hier afgespeeld en niet in Sevilla. Ook Hemingway en Orson Welles waren beroemde gasten van de stad. Als je de Puerto Carlos V doorgaat kom je op de plaza Ruedo Alameda in de volkswijk San Francesco. Hier vindt je leuke barretjes en restaurantjes.

Uit de 18e eeuw is ook de arena, de oudste van Spanje. Alleen bij uitzondering nog in gebruik. Bij het arenagebouw zijn toiletten.


Bron: www.andalusie-info.nl

woensdag 10 februari 2010

De natuur van Montes de Málaga

In 1989 werd het park "Montes de Málaga" verklaard tot natuurgebied. Het gebied beslaat ongeveer 5000 hectare, bestaande uit laaggelegen heuvels, variërend van 80 meter tot de top van "La Reina", die een hoogte van 1032 heeft.

In vroegere tijden waren de hellingen bedekt met bomen, maar toen de christelijke kolonisten na de herovering terugkwamen naar het gebied, vervingen ze de natuurlijke vegetatie met olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden, omdat het economisch gezien meer opleverde. De ontbossing had een rampzalig gevolg voor Málaga. Hierdoor vonden er veel overstromingen plaats, die de stad meerdere keren hebben verwoest. Pas in de dertiger jaren werd de situatie opgelost door een programma van bebossing, dat heeft geleid tot het natuurgebied van vandaag de dag.

Men treft er diverse soorten bomen aan, de aleppo en andere soorten coniferen, zoals o.a. de benjamini boom en de cipres. De meest voorkomende bomen zijn de eik en de wilde olijfboom. Daarnaast staan er de kastanjeboom, populier, es, wilg. Te midden van de struikgewassen staan er palmbomen. De bramenstruiken, rode lavendel, meidoorn, diverse kruiden en de wilde asperge zorgen voor een prachtige gevarieerde natuur. Het park wordt door vele wilde dieren bewoond. Everzwijnen, vossen, steenmarters, bunzingen, maar ook kleinere dieren zoals konijnen, eekhoorns, vleermuizen en egels kan men er tegenkomen.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het park heeft vele roofvogels, waaronder haviken, adelaars en uilen. Natuurlijk zijn er ook de vaker voorkomende soorten, zoals patrijzen, duiven, mezen en nachtegalen.

Wanneer u wandelt door het gebied, komt u ook reptielen tegen. De meest bijzondere is de kameleon, een soort die met uitsterven wordt bedreigd, ondanks de goede levensomstandigheden in het park.

Men kan in het park ook iets van cultuur zien. Er is een natuurmuseum en een volkenkundemuseum.

Verder zijn er in de Montes de Málaga vele restaurants, de zogenaamde 'ventas', die een gevarieerd menu bieden, bestaande uit typisch lokale gerechten. Eén daarvan is de "plato de los montes": gebakken eieren, chorizo, gebakken groene paprika, varkensvlees en spek. Niet goed voor de cholesterol, maar wel lekker en zeker in combinatie met de zoete muskaatwijn uit de bergen. Onder de lokale bewoners zijn deze 'ventas' zeer geliefd vanwege de schappelijke prijzen. Gedurende het weekend zitten deze landelijke restaurants vol en kinderen zijn er ook meer dan welkom.

Dus eerst genieten van de prachtige natuur om vervolgens neer te strijken in één van de 'ventas' en een regionale 'platos de los Montes' te nuttigen. Wel verdiend, na een stevige wandeling.

bron: Kosta (http://www.kostanieuws.com/)

maandag 8 februari 2010

Amandelbloesem: het eerste lentegevoel!!

Wie deze maand naar Zuid-Spanje afreist, wordt verrast met het wonderlijke tafereel van de bloeiende amandelbomen. Met honderden staan ze tegen de hellingen en geven je het eerste lentegevoel.

Vanaf onze Bed & Breakfast, Casa Agradable, hebben we 360 graden zicht op de zee en de omliggende bergen, waarop eveneens de eerste bloesem van het jaar zich duidelijk laat zien, getuige de bijgevoegde foto's.
 


De amandelboom is familie van de pruim, kers, abrikoos en de perzik. De amandels worden gevormd door de bestuiving van bijen. Vandaar dat, wanneer je goed oplet, tussen de bomen hier en daar bijkorven ziet. Imkers komen in het voorjaar hun bijenkorven neerzetten om nadien te genieten van de lekker "miel d'almendras".

zondag 7 februari 2010

Córdoba, een smeltkroes van oud en nieuw

Córdoba is vooral bekend vanwege zijn Grote Moskee of Mezquita, die een van de belangrijkste Islamitische monumenten van Europa is. Maar de stad heeft veel meer te bieden dan op het eerste gezicht het geval lijkt.

Zo zijn de Joodse Wijk of Judería met zijn indrukwekkende synagoge minstens even boeiend om te ontdekken. De smalle, sfeervolle straatjes nodigen je uit om er uren in rond te dwalen.


De architectuur van de stad is overwegend Moors, maar ondanks het verleden dat hierin verder leeft, is ook het moderne leven volop in het stadsbeeld geïntegreerd.
Kunst en cultuur worden hoog in het vaandel gedragen. Zo kun je er tal van boeiende musea en tentoonstellingen te bezoeken, die zowel bekende als minder bekende artiesten een platform bieden. Als je van lekker mediterraan eten houdt, zul je hier zeker je gading vinden. De vele restaurants in het oude stadscentrum serveren de heerlijkste gerechten en uiteraard ook alle mogelijke soorten tapas.

Tenslotte telt de stad ook heel wat kleine en fijne boetieks met uiteenlopende ambachtelijke producten. Toch ontbreken ook de trendy kleding- en schoenenzaken niet, dus met shoppen bent je in Córdoba al gauw enkele uren zoet.

Córdoba ligt op zo'n 2 uur rijden van Bed & Breakfast Casa Agradable en voor degene die een autorit niet afschrikt dus zeker het bezoeken waard.

Bron: http://www.take-a-trip.eu/
Posted by Picasa

donderdag 4 februari 2010

Málaga heeft meer dan alleen een luchthaven

Málaga ligt helemaal aan de zuidkust van Spanje, omringd door bergen. Deze typisch Andalusische havenstad is met zijn 700.000 inwoners de grootste stad aan de Costa Del Sol.

De streek heet niet voor niets Costa Del Sol, dus je zal in Málaga slechts bij uitzondering slecht weer aantreffen. Hier heb je een gemiddelde van maar liefst 320 zonnige dagen per jaar. De meest aangename maanden om er te verblijven zijn mei, juni en september. In de zomermaanden juli en augustus wordt het er wel heet, dan is 35 °C geen uitzondering. Gelukkig kan je verkoeling zoeken in zee. Toch zorgt een microklimaat dat de stad meestal gespaard blijft van extreme hitte naar Spaanse normen,die je bijvoorbeeld wel kan hebben in Sevilla.

Laat je niet afschrikken door de grauwe buitenwijken en geniet met volle teugen van alles wat Málaga te bieden heeft voor een citytrip. Málaga is tot heinde en verre bekend om zijn goede wijn, maar ook aan toeristische attracties heeft de stad voldoende te bieden. De stad kende een rijke, boeiende geschiedenis en daar kan je niet naast kijken als je een wandeling maakt in het gezellige centrum. In tegenstelling tot vele andere toeristische badplaatsen heeft Málaga nog steeds zijn authentieke Spaanse, Andalusische charme.

Ontdek hier wat er zeker de moeite waard is om te bezoeken in Málaga tijdens een citytrip.

Alcazaba, Romeins theater en Gibralfaro

Als je de geschiedenis van Málaga wilt opsnuiven moet je beslist naar het Alcazaba en het daarin gevestigde Archeologisch Museum. Het Alcazaba bestaat uit de ruïnes van een voormalig fort. Oorspronkelijk werd het fort gebouwd door de Romeinen, later werd het gerestaureerd door de Moren. Alcazaba is het Arabische woord voor fort. Het is het best bewaarde Alcazaba van Spanje.
Je kan er genieten van mooie tuinen en prachtige vergezichten. Mooi meegenomen is het mooie uitzicht over de stad dat je vanaf deze plek hebt.
In het Archeologisch Museum kan je een hele collectie Romeins beeldhouwwerk bewonderen, ook de collectie mozaïeken is zeker de moeite waard. Net naast de ingang van het Alcazaba liggen de ruïnes van een Romeins amfitheater, gebouwd ongeveer 200 jaar na Christus. Het werd bij toeval ontdekt in de tweede helft van de 20ste eeuw, tijdens graafwerken voor de bouw van de Casa de la Cultura. Natuurlijk werd besloten om het project af te blazen en het amfitheater in zijn geheel op te graven. Het amfitheater heeft een doorsnede van 31 meter en een hoogte van 19 meter.
Als je van een stevige wandeling bergop houdt, kan je van aan het Alcazaba een steil paadje volgen naar het Castillo de Gibralfaro. Wie deze klim niet ziet zitten of niet zo goed te been is, kan ook met de auto tot boven rijden of eventueel de bus nemen. Door de belangrijke strategische ligging is dit een uitstekende locatie voor een vesting. Dit castillo (kasteel) vindt zijn oorsprong bij de Feniciërs, maar werd in zijn huidige vorm gebouwd in opdracht van de Arabische Yusuf I.

Picasso

Plaza de la Merced is een prachtig plein in het midden van de stad, waar je even kan uitrusten op een van de bankjes onder de bomen. ’s Avonds komt het plein echt tot leven, want met zijn tropische cocktailbar op het plein en de vele cafeetjes aan de rand is het dé ontmoetingsplaats voor de plaatselijke jeugd. Hier staat ook het geboortehuis van Picasso (Casa Natal de Picasso), dat overdag te bezichtigen valt. Hier wandel je binnen in het leven van deze artiest. Het mag dan wel een alledaags geel hoekhuis zijn, toch heeft Pablo Picasso hier duidelijk zijn stempel op gedrukt. In dit huis krijg je wel een goed beeld over hoe de jonge Pablo opgroeide en via zijn vader in contact kwam met de schilderkunst. Op verschillende gevels vind je nog krabbels terug, maar voor zijn echte werken kan je het best het Picassomuseum bezoeken, waar je meer dan 300 werken kan bewonderen.
Het geboortehuis en het museum van Picasso bevinden zich op twee verschillende locaties in het centrum van de stad, maar op wandelafstand van elkaar. Al heeft Picasso het grootste deel van zijn leven elders gewoond, je merkt dat de inwoners van Málaga zeer trots zijn op wat ongetwijfeld hun beroemdste zoon is. Het museum geeft je een uitgebreid overzicht van de verschillende periodes die Picasso doorgemaakt heeft hier worden natuurlijk voldoende originele werken tentoongesteld.

Kerken

De Kathedraal van Málaga, ook wel 'la Manquita' (de eenarmige vrouw) genoemd, is het bezoeken waard. Vooral de fijn gesculpteerde gewelven trekken de aandacht. De naam la Manquita heeft de kathedraal te danken aan het feit dat de tweede toren nooit is afgewerkt. De werkzaamheden werden stilgelegd toen de toren half klaar was. Dit gebouw in renaissancestijl is gebouwd op de plaats van een vroegere Arabische moskee, in de tuin kan je de overblijfselen hiervan nog bekijken.

De monumentale Iglesia del Sagrario ligt naast de kathedraal La Manquita. De bouw ervan begon in hetzelfde jaar, 1488. De kerk werd opgetrokken boven de restanten van een oude moskee. De façade was oorspronkelijk bedoeld voor de kathedraal. De kerk is een mooi voorbeeld van Isabellinegotiek, de stijl die in de periode van de katholieke monarchen het meest in zwang was. Pronkstukken zijn het magnifieke gotisch portaal en het prachtige altaarstuk.

De Iglesia San Juan Batista werd gebouwd in 1490. Bij deze kerk is het vooral de barokke toren boven de hoofdingang die de aandacht trekt. Loop zeker eens naar binnen, het is de moeite waard. Je vindt er een reeks mooie kapellen en een rijkelijk versierd altaarstuk. Het 17de-eeuwse standbeeld van San Juan is van de hand van Francisco Ortiz.

De Iglesia de Los Mártires dateert uit de tijd van de katholieke monarchen. De bouw ervan begon al in 1505, het gebouw werd toen opgedragen aan de martelaren van de stad. In de 18de eeuw werden er verbouwingswerken uitgevoerd, die voor een groot deel het huidige uitzicht van de kerk bepaald hebben. Binnen stuit je op de beeltenissen van de patroonheiligen van Málaga, San Ciriaco en Santa Paula. Deze beeltenissen worden tijdens Semana Santa tijdens de processies door de straten van Málaga gedragen. De kerk, die middenin het historische hart van Málaga ligt, combineert de Mudejarstijl met barokke elementen.

De kerk Santuario de la Virgen de la Victoría werd in 1487 opgetrokken op de plaats waar de katholieke monarchen hun tenten hadden neergezet tijdens de opstand van datzelfde jaar. Het pronkstuk van de kerk is het magnifieke retabel dat zich vlak boven het altaar bevindt. In de crypte van de kerk ligt het familiegraf van de graven van Buenavista. Zij hebben de kerk in de 17de eeuw laten heropbouwen.

Musea

Het Museo Interactivo de la Música is, zoals de naam het zegt, interactief van opzet. Bij een bezoek aan dit museum ga je dus echt op ontdekkingstocht en mag je alles uitproberen. Alles draait rond de wereld van de muziek, waarmee de bezoeker via allerhande activiteiten mee vertrouwd geraakt. Dit muziekmuseum is enig in zijn soort. Je zult je ogen niet geloven bij het zien van zoveel muziekinstrumenten van over de hele wereld. Ook kinderen zullen zich zeker op hun gemak voelen in dit doe-museum.
Het Museum van Populaire Kunst en Gebruiken of het Museo de Artes y Costumbres Populares bevindt zich in een 17de-eeuwse gerestaureerde herberg met een fraaie patio, Mesón de la Victoria. De collectie focust op het vroegere leven van alledag in de provincie Málaga, met een heleboel landbouw- en visvoorwerpen. Op de eerste verdieping van het gebouw vind je gemeubelde woon- en slaapkamers en traditionele klederdracht uit eind 19de en begin 20ste eeuw.

Het CAC Málaga oftewel het Centrum voor Hedendaagse Kunst ligt midden in de stad. Het centrum was een initiatief van de stadsraad van Málaga en opende zijn deuren pas in 2003. De collectie bevat werken vanaf de periode van het impressionisme, vertegenwoordigd door artiesten als Beruete en Regollos, tot nu. De verzameling bestaat niet alleen uit werk van Spaanse artiesten, zo zijn er bijvoorbeeld ook mooie werken te bezichtigen van Amerikaanse kunstenaars als Liechtenstein en Stella. In het museum komen allerlei kunstdisciplines aan bod, van fotografie, schilder- en beeldhouwkunst tot meer recente vormen als installatiekunst en videocreaties. De permanente collectie bevat zo’n 400 werken.

Het Museo del Patrimonio Municipal (Museum van het Stedelijk Patrimonium) opende pas in maart 2007 zijn deuren. Het museum geeft niet alleen een goed historisch-artistiek beeld van het stadspatrimonium, maar wil tegelijkertijd ook een platform zijn voor lokale kunst, vooral hedendaagse. Het stadspatrimonium van Málaga zelf bestaat uit meer dan 4.000 stukken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, historische documentatie en een uitgebreide bibliotheek. Voor de permanente tentoonstelling zijn er 94 werken geselecteerd.

Tegenover de Kathedraal van Málaga, in de binnenstad, ligt het 18de-eeuwse Bisschopspaleis of Palacio del Obispado. Het paleis werd gebouwd ter ere van bisschop Diego Ramírez. Dit vierkante gebouw is nu een ruime tentoonstellingshal, waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden, vaak van moderne kunst. Ook het Museo Diocesano (Diocesaan Museum) bevindt zich in het gebouw. In dit museum vind je een grote collectie religieuze kunst, met werk van Pedro de Mena. Bezoek ook zeker de prachtige patio met imperiale trap.

Overige bezienswaardigheden

De Plaza de Toros is de majestueuze stierenarena van Málaga, die vlakbij het strand van Malagueta ligt. De arena wordt kortweg La Malagueta genoemd. Architect Joaquín Rucoba ontwierp de ring, de bouw ervan ging van start in 1874 en werd voltooid in 1876. De stierenring is volledig in neo-Mudejarstijl. Er passen zo’n 15.000 toeschouwers in. Door de jaren heen hebben veel grote toreros de ring betreden, waaronder Curro Romero en Manolete.

De Calle Larios is ongetwijfeld één van de mooiste straten van Málaga. Deze karakteristieke straat is maar liefst 104 jaar oud. Je ziet er nog steeds de sporen van het Arabische verleden van de stad. De Calle Larios is altijd één van de voornaamste plekken van Málaga geweest. Vroeger woonden de rijke burgers, onder meer gereputeerde advocaten en notarissen, hier. Je vond er stijlvolle cafés, hotels en brasseries, waarvan sommige nu nog steeds bestaan! Het merendeel van de elegante gebouwen aan weerszijden van de straat is meer dan een eeuw oud.

De Alameda Principal is Málaga’s voornaamste verkeersader. De brede weg (42 meter breed) loopt van west naar oost, van de Plaza de la Marina tot de Río Guadalmedina. De laan is opgesmukt met oude Amerikaanse bomen. Aan weerszijden staan fraaie 18de en 19de-eeuwse gebouwen.
Aan de Alameda Principal vind je een authentiek adresje: de Antigua Casa de Guardia, de oudste tapasbar van Málaga. Bij de Plaza de la Marina loopt de weg over in de Paseo del Parque. Deze weg bevindt zich op land dat speciaal daarvoor uit de zee gehaald werd. Aan de zuidelijke zijde vind je een tuin boordevol tropische planten. Heerlijk om even uit te rusten van al die verkeersdrukte!

Het Engelse kerkhof (Cementerio Inglés) is een leuke bezienswaardigheid met een interessante ontstaansgeschiedenis. Het ontsproot namelijk uit de bekommernissen van de Britse ambassadeur William Mark. Deze woonde al 8 jaar in Málaga voordat hij van 1824 tot 1836 niet-gelovige werd. Tijdens zijn eerste jaren in Zuid-Spanje keek hij met veel ongeloof toe hoe de protestanten de overledenen begroeven op het strand. Na een kleine storm kwamen vaak lijken aan de oppervlakte door het opkomende zeewater. Door de volharding van William Mark gaf de stad na veel aandringen toestemming tot de bouw van een kerkhof net buiten de stadsmuren. Het kerkhof werd voltooid in 1831 en heeft tegenwoordig een zeer grote diversiteit van graven. Als je op zondag het kerkhof bezoekt kan je de zondagsdienst meepikken die plaatsvindt in de St. George (Anglicaanse) kerk.

De Jardín de la Concepción is één van de grootste botanische tuinen in Europa met meer dan 160 verschillende soorten bomen en planten. Er zijn nog andere historische tuinen in Málaga, zoals “El Retiro”, waar ook tientallen soorten vogels gehouden worden. De tuinen zelf bevinden zich niet direct in het centrum van Málaga maar zo’n 4 km. noordwaarts. Deze rit mag je zeker niet beletten om de prachtige tuinen te bezoeken.

Bron: http://www.take-a-trip.eu/

woensdag 3 februari 2010

Carnaval in Spanje: weer terug van weggeweest.

Vroeger werd overal in Spanje Carnaval uitbundig gevierd. Maar toen Franco in Spanje de macht overnam verbood hij carnaval uit angst dat de mensenmassa zich tijdens het feesten tegen hem zou keren. Vanaf dat moment konden de mensen alleen maar in het diepste geheim carnaval vieren.

De eerste carnavalsfeesten in Spanje werden in de acttiende eeuw gehouden. In 1917 kreeg het zijn huidige vorm. Carnaval is weer een echt straatfeest en Carnavalszondag valt altijd 7 weken voor Pasen./div>
De winter loopt ten einde en de vastentijd staat voor de deur. Het eindigt op of net na Aswoensdag met de begrafenis van Sardine, waarbij een nep Sardine, die de winter voorstelt, wordt begraven of verbrand. De historisch juiste verklaring voor het ontstaan van dit feest is nog altijd niet bekend omdat er verschillende verklaringen zijn volgens meerdere onderzoekers.

Hoewel het Carnavalsfeest nog altijd niet in zijn volle glorie hersteld is, is het wel weer in opkomst in Spanje en wordt er in veel dorpen en steden weer volop aandacht aan besteed. Het Carnaval in Santa Cruz. (Een stad in Spanje, in de provincie Tenerife.) en in Cádiz wordt al sinds jaar en dag tot een van de grootste gerekend, maar ook in Málaga is het inmiddels weer een waar volksfeest, waar hele groepen zich gedurende het jaar op voorbereiden en naar uitkijken. In de weken voor Carnaval worden er in de Theaters door verschillende groepen in een wedstrijd optredens verzorgd gevolgd door verkiezing van Prins en Prinses, de grote Carnavalsoptocht op Carnavalszondag en verschillende feesten op de dagen daaropvolgend, waaronder ook de verbranding van de Boquerone. Een schema van de festiviteiten kunt u onder andere vinden op: http://www.carnavaldemalaga.com/.

Carnavalszondag valt dit jaar op 14 februari.