LASTMINUTE AANBIEDING B&B MALAGA, CASA AGRADABLE

LASTMINUTE AANBIEDING OF EEN SPECIAAL ARRANGEMENT

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

woensdag 16 januari 2013

De erfenis van de Moren

De Moren hebben een belangrijke stempel op de regio gedrukt in de geschiedenis van Andalusië. Ruim 7 eeuwen bevolkten zij het zuiden van Spanje, hetgeen nog steeds terug te zien is in de architectuur van vele gebouwen in Andalusië. De Moren waren een verzameling van Arabieren, Syriërs, Egyptenaren en Berbers. In het jaar 711 na Christus bereikten de Islamitische veroveraars voor het eerst de kust van Andalusië. Al-Andalus was de naam die de Moren voor de regio gebruikten. Zij verdreven de bestaande heersers, de Visigoten, en maakten Córdoba tot de hoofdstad van het gebied. En om duidelijk te maken dat het de Moren waren die nu de heersers waren, lieten de leiders de Mezquita (de moskee) bouwen. De Moren brachten de islam als godsdienst met zich mee, maar lieten mensen met een ander geloof ongemoeid.
Omdat het gebied over voldoende water beschikte, was Andalusië een paradijs voor de Moren. Vooral omdat zij gebruik konden maken van de irrigatiesystemen die eerder al door de Romeinen waren aangelegd. Zij bouwden deze verder uit en verbeterden ze. Dit leidde er onder meer toe, dat er voor het eerst sinaasappelbomen konden worden verbouwd in Europa.
Na ruim 3 eeuwen, brokkelde de glorietijd van de Moren langzaam af en werden grote stukken van het gebied weer door de Christenen heroverd. Al snel was de overheersing van de Moren daarna verleden tijd. De Moslims die in het gebied achterbleven, werden in eerste instantie nog gedoogd, maar mochten later uitsluitend blijven als ze zich bekeerde tot het Katholieke geloof.
Wat er daarna nog restte en wat ons nu nog doet herinneren aan de Moren, zijn de imposante bouwwerken die ze hebben achtergelaten, zoals de Mezquita in Córdoba, het Alhambra in Granada en de paleizen van het Real Alcázar in Sevilla.
Op kleinere schaal is de zogenaame Mudejarstijl terug te vinden in diverse gebouwen in de witte dorpjes van de Axarquía. De Mudejar route brengt bezoekers langs verschillende dorpjes waar het Moorse verleden nog duidelijk zichtbaar is. Deze autoroute start in Arenas, waar ook onze B&B Casa Agradable te vinden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten