LASTMINUTE AANBIEDING B&B MALAGA, CASA AGRADABLE

LASTMINUTE AANBIEDING OF EEN SPECIAAL ARRANGEMENT

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

zaterdag 31 januari 2015

Soho Málaga: van achterbuurt tot hippe stadswijk dankzij straatartiesten

De gedachte om straatartiesten en graffiti-kunstenaars te vragen een wat verpauperde wijk in Málaga met hun creatieve uitingen op te leuken, bleek een schot in de roos te zijn. Het ging dan ook niet om zomaar wat kunstenaars.
Barrio Soho Malaga
Grote namen werden uitgenodigd om de wijk die ligt ingeklemd tussen de haven, het historische centrum en de rivier een 'boost' te geven. In straten met vervallen 19e eeuwse panden die ooit werden bevolkt door bedelaars, drugsdealers en sekshops, sieren nu de fraaie schilderwerken van artiesten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en verder. Diverse straten in het gebied werden voetgangersgebied, parkjes werden opgefrist en er kwamen nieuwe straatlantaarns.

Samen met de voortdurende renovatiewerkzaamheden die al ruim tien jaar zo gewoon zijn voor Málaga, is de Heredia-wijk goed op weg om een heus Soho van Málaga te worden. Geïnsprireerd door de kunstzinnige gelijknamige wijken in New York en Londen. 'Het idee is afkomstig van de buurtbewoners en enkele bedrijven', aldus Fernando Frances, directeur van het museum voor moderne kunst en een van de breinen achter Soho. 'Street art levert een goede bijdrage aan het culturele imago dat we willen uitstralen'. Onder alle artiesten die hun bijdrage aan de revival of de wijk leverden zien we de Amerikaanse Shepard Fairey en Obey. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor een abstract portret van Barack Obama dat de titel 'Hope' kreeg en het iconische 'Obey' gezichtslogo. Opvallend is zijn portret van een vrouw met daarbij de slogan 'Paz y Libertad' op de zijgevel van een gebouw van tien verdiepingen. Eerder werk van deze kunstenaar werd gekocht door musea.

In totaal werd aan 50 kunstenaars gevraagd de muren in de buurt tot kunst te transformeren. Hierin krijgen ze alle vrijheid. Zo ook de 26-jarige, Spaanse Dadi Dreucol. Hij schilderde bizarre zwarte gemaskerde figuren. Door dit Soho-project viel zijn werk ook over de grens op en hij kan nu drie maanden voor een Duitse galerie werk leveren. De Belgische kunstenaar maakte een enorme kameleon op de muur van een woning.

Voor lokale ondernemers betekende de komst van de kunstenaars goed nieuws. Of ze er nu van houden of niet, feit is dat het erg centraal gelegen Soho steeds meer bedrijvigheid en bezoekers trekt. Dat de gemeente subsidies verstrekt aan bedrijven die iets te maken hebben met kunst, innovatie of technologie, helpt daarbij ook. Sinds de start van het Soho-project in juli 2013 hebben 34 nieuwe bedrijven zich er gevestigd.

Eerder deze week maakte de gemeente bekend de voormalige gevangenis Cruz de Humilladero te renoveren en daarmee om te toveren tot een creatief artistiek centrum. Het gebouw beslaat een oppervlakte van ruim 14.000 vierkante meter.

De wijk beslaat een niet al te groot deel van de stad. Langs de rivier ligt het Centro de Arte Contemporánea (CAC Málaga), waar fraaie en vaak ook spectaculaire moderne kunst-exposities zijn te bewonderen. In de C/Alameda vind je een theater met een zeer afwisselend aanbod. Diverse kunstgaleries bieden een gevarieerd aanbod met werk van nationale en internationale kunstenaars en er komen steeds meer leuke barretjes en terrasjes bij. Kijk hier voor wat Soho nog meer te bieden heeft. 

Bron: www.INSpanje.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten