LASTMINUTE AANBIEDING B&B MALAGA, CASA AGRADABLE

LASTMINUTE AANBIEDING OF EEN SPECIAAL ARRANGEMENT

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

woensdag 10 februari 2010

De natuur van Montes de Málaga

In 1989 werd het park "Montes de Málaga" verklaard tot natuurgebied. Het gebied beslaat ongeveer 5000 hectare, bestaande uit laaggelegen heuvels, variërend van 80 meter tot de top van "La Reina", die een hoogte van 1032 heeft.

In vroegere tijden waren de hellingen bedekt met bomen, maar toen de christelijke kolonisten na de herovering terugkwamen naar het gebied, vervingen ze de natuurlijke vegetatie met olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden, omdat het economisch gezien meer opleverde. De ontbossing had een rampzalig gevolg voor Málaga. Hierdoor vonden er veel overstromingen plaats, die de stad meerdere keren hebben verwoest. Pas in de dertiger jaren werd de situatie opgelost door een programma van bebossing, dat heeft geleid tot het natuurgebied van vandaag de dag.

Men treft er diverse soorten bomen aan, de aleppo en andere soorten coniferen, zoals o.a. de benjamini boom en de cipres. De meest voorkomende bomen zijn de eik en de wilde olijfboom. Daarnaast staan er de kastanjeboom, populier, es, wilg. Te midden van de struikgewassen staan er palmbomen. De bramenstruiken, rode lavendel, meidoorn, diverse kruiden en de wilde asperge zorgen voor een prachtige gevarieerde natuur. Het park wordt door vele wilde dieren bewoond. Everzwijnen, vossen, steenmarters, bunzingen, maar ook kleinere dieren zoals konijnen, eekhoorns, vleermuizen en egels kan men er tegenkomen.

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want het park heeft vele roofvogels, waaronder haviken, adelaars en uilen. Natuurlijk zijn er ook de vaker voorkomende soorten, zoals patrijzen, duiven, mezen en nachtegalen.

Wanneer u wandelt door het gebied, komt u ook reptielen tegen. De meest bijzondere is de kameleon, een soort die met uitsterven wordt bedreigd, ondanks de goede levensomstandigheden in het park.

Men kan in het park ook iets van cultuur zien. Er is een natuurmuseum en een volkenkundemuseum.

Verder zijn er in de Montes de Málaga vele restaurants, de zogenaamde 'ventas', die een gevarieerd menu bieden, bestaande uit typisch lokale gerechten. Eén daarvan is de "plato de los montes": gebakken eieren, chorizo, gebakken groene paprika, varkensvlees en spek. Niet goed voor de cholesterol, maar wel lekker en zeker in combinatie met de zoete muskaatwijn uit de bergen. Onder de lokale bewoners zijn deze 'ventas' zeer geliefd vanwege de schappelijke prijzen. Gedurende het weekend zitten deze landelijke restaurants vol en kinderen zijn er ook meer dan welkom.

Dus eerst genieten van de prachtige natuur om vervolgens neer te strijken in één van de 'ventas' en een regionale 'platos de los Montes' te nuttigen. Wel verdiend, na een stevige wandeling.

bron: Kosta (http://www.kostanieuws.com/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten